NB: Deze pagina wordt steeds aangevuld, dus kom gerust nog eens terug!

Rillen met een rilplaat
Een ril watte? Een rilplaat! Een plaat met gleufjes en een metalen pen zodat je papier op specifieke plaatsen in kunt deuken. Dat doe je bijvoorbeeld om kaarten mooi te kunnen vouwen, een effect in je papier aan te brengen (bijvoorbeeld een stenen muur nabootsen) of om doosjes te maken!

Ik bestelde de rilplaat van Stampin’ Up! (de Simply Scored Scoring Tool, artikel 122334), samen met de cm inlegplaat ervan (de Metric Scoring Plate, artikel 127531).

Laat ik voor de grap eens een klein voorbeeldje geven waarom de plaat zo handig is? Als ik bedankjes maak voor een workshop, doe ik dat in “massa-productie”. Dat betekent, meer dan 2 dezelfde stuks 😉 Dan ril ik eerst alles, knip daarna alles, vouw daarna alles, plak daarna alles, versier daarna alles, etc. Elke stap voor alle eind-cadeautjes stap voor stap. Dat maakt het ietsje sneller, maar vooral overzichtelijker!

Om het smartie-inpak-doosje van hieronder te maken heb je nodig:

  • Gekleurd of DSP Papier 11×14 cm
  • Gekleurd of DSP Papier 6×12 cm
  • Versier strookjes 4 stuks 1,5×5,5cm

Men rilt het 11×14 papier op alle kanten op 2 en 4 centimeter (zie figuur boven).

Men rilt het 6×12 papier in de lengte op 3,5,8 en 10 cm (zie figuur onder).

Knip nu het gerilde 11×14 papier in de vorm zoals hieronder is voorgedaan. Duw dan alle vouwlijnen aan zodat het mooi strak vouwt als je gaat plakken. Plak de schuin afgeknipte flapjes vast zodat het een kuipje wordt en plak vervolgens alle overige flappen naar binnen om het mooi af te werken. Plak het kuipje op de 6×12 gerilde strook en versieren de strookjes naar eigen wens!

 

Rillen met de Stampin’ Trimmer
Ik heb sinds kort de Stampin’ Trimmer. Waarom? Ik riep altijd: die heb ik niet nodig! Ik heb een snij-apparaat van 10 jaar geleden die nog altijd snijdt als een tiet, nog nooit een mesje hoeven te vervangen. Ik heb de rilplaat van Stampin’ Up! al een tijdje met de inlegplaat in cm’s. Waarom heb ik die trimmer dan nodig??

Nou.. het is meer een verwend-zijn dingetje dan echt echt echt nodig hebben….

Ik was het beu dat ik niet mooi op de 14,8cm kon rillen voor A6 kaarten die over de lengte gevouwen worden. En hele kleine strookjes van een halve centimeter of van een paar centimeter, die wilden ook niet gesneden worden door mijn snijmachine. Dus toen de trimmer besteld..

Het lichtgrijze glijdertje in de trimmer is de “riller”. Het donkergrijze glijadertje is het mesje om papier mee te snijden. Mesjes zijn ook nog los te koop, in het geval ze op een gegeven moment bot worden.

De trimmer heeft ook nog een handige uitklap arm, zodat je papier langer dan 16 cm ook nog kunt snijden of rillen. De snij-lat waardoor de mesjes glijden is doorzichtig en kan omhoog geklapt worden zodat je goed kunt zien of je papier goed ligt.

 
Of ik blij ben met de trimmer? Jazeker! Ik gebruik nog altijd mijn andere snijaparaat voor het meeste snij-werk en ik blijf mijn rilplaat gebruiken voor de massa-productie dingetjes (zie de uitleg over de ril-plaat), maar precies voor die bovenstaande redenen die me zo frustreerden is de Stampin’ Trimmer een heerlijke oplossing. Rillen en snijden op elke afstand die je maar wilt is stiekem toch wel fijn.. En de mesjes glijden zo lekker soepel 😀

 

Advertenties